A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


Ik las een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden a rose is a rose is a rose.
Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.
Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.
2009

zondag 22 december 2013

De Groote Roos: dit keer voor Aad Meijer, een grafische duizendpoot

Door: Quirine Van Mourik

Aad Meijer is fotograaf, schrijver en cartoonist voor diverse bladen en opdrachtgevers. Zijn cartoons genieten internationale bekendheid.ROOSENDAAL - In deze aflevering van de nieuwe serie ‘de Groote Roos’ ontvangt Roosendaler Aad Meijer de Groote Roos uit handen van amateurhistoricus John Braat. Hij roemt Aad om wat hij allemaal doet voor Roosendaal.
Aad Meijer is fotograaf, schrijver en cartoonist voor diverse bladen en opdrachtgevers. Zijn cartoons genieten internationale bekendheid. Hij noemt zichzelf een grafische duizendpoot, omdat hij ook zeefdrukken maakt en schildert. “En dat gaat zeven dagen per week door. Op die manier ben ik altijd op een aangename manier met werk bezig. Het is een manier van leven”, vertelt Aad.
“Daarbij woon ik op de plek die mij het meest boeit, Roosendaal. Ik ben zelf geen ‘echte’ Roosendaler, maar ik zou hier nooit meer weg willen. De mensen hier zijn heel inspirerend. Oorspronkelijk kom ik uit Schiedam, maar kwam in de jaren ’80 in Roosendaal wonen. Met mijn vrouw kreeg ik een dochter. Het was een mooie tijd.”
Tot vier jaar geleden zijn vrouw stierf. “Op het moment dat mijn vrouw overleed kwam mijn leven ook ten einde. Ik gooide zelfs al mijn tekenspullen weg. Maar je moet door, je bent niet alleen.”
Aad krabbelde op en hield er een andere blik op de wereld aan over. “De vanzelfsprekendheid van dingen verdwijnt, je beseft ineens dat niet alles blijft.”
Dit thema zie je nu vaak terug in het werk van Aad. Als rode draad in het kinderboek dat hij momenteel schrijft en in zijn dagelijkse fotografie in Roosendaal. “Ik onderga het leven en leg dat vast. Wat vandaag normaal lijkt, kan er morgen niet meer zijn. Zo heeft fotograaf in ruste Ben Steffen, een schat aan Roosendaalse beelden achtergelaten. Dat deed toen niet ter zake, maar is nu geweldig!”
Aad vond opnieuw de liefde in een vrouw, die hem steunt in alles wat hij doet. Hij geniet weer van het leven. Zij heeft hem ook weer aan het tekenen gekregen.
Exposeren doet Aad eigenlijk vrij weinig. “Ik stel mezelf wel ieder jaar een fotografieopdracht waarmee ik het mezelf expres moeilijk maak, om daarmee te exposeren. Dit jaar kwamen de financiën helaas niet rond, maar ik heb wel het werk van dichteres Henriëtte Roland Holst in beeld gebracht. Een gedeelte van die serie is op primitieve wijze wel bij Kunsten Onder 1 Dak gepresenteerd. Helaas zijn er geen schrijfexposities, want in mijn ogen is schrijven ook beeldende kunst. Ook al kan niemand zien hoe dat beeld in andermans brein eruitziet. Een bijzondere visie, een bijzonder mens. deweekkrant

donderdag 28 november 2013

Bij het huis in Rotterdam, waar een vrouw ongeveer 10 jaar dood heeft gelegen in haar woning, is een roos achtergelaten. De vrouw werd donderdag gevonden in haar woning.
RTL Nieuws

zaterdag 10 augustus 2013

Rozen uit Kenia

Deze rozen uit Kenia komen dus 'in hoofdzaak' van 'Nederlandse naar Kenia' geëmigreerde rozenkwekers !..Deze rozen kwekerijen gebruiken daar teeltmethoden(gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen) die 20 jaar geleden hier in Nederland(om gezondheidsredenen) al verboden zijn !..De lokale bevolking daar word daar in toenemende mate geconfronteerd met kankers en ook (geboorten van baby's met handicaps) !..Het gaat hier in Nederland meestal om die heel goedkope bosjes rozen van 3,4, of 5 Euro per bos !..Ik vind het een schande dat deze (Bittere Rozen) hier in Nederland zomaar op de markt kunnen komen !..Ook al omdat dit eigenlijk als ''oneigenlijke oneerlijke'' concurrentie beschouwt zou moeten worden voor onze eigen Roze kwekers ''die wel aan strenge teelteisen moeten voldoen'' en dus ook steeds meer failliet gaan !..Misdadig vind ik het zelfs, die ''Bittere Rozen uit Kenia'' ! rozen-uit-kenia-weer-aangevoerd

donderdag 1 augustus 2013

Chloé


Wat een geweldig nieuws. Het huis Chloé heeft een nieuwe geur gelanceerd.
In 2008 werd de rozengeur opnieuw tot uitdrukking gebracht. dachten we dat de roos geen geheimen meer te onthullen had? Het huis chloé liet de roos spreken met een ongekende poëzie. vier mooie rozengeuren zagen het licht. de signatuur geur (chloé eau de parfum), een krachtigere geur met muskus (chloé intense eau de parfum), een lichtere variant (chloé eau de toilette) en een geur van zuurstof voorzien (l’eau de chloé).  De unieke roos viert nu haar vijf jarige jubileum van succesvolle en elegante variaties. Voor chloé een mooie gelegenheid om deze tijdloze, klassieke geurenfamilie te voorzien van een nieuwe geur.
De roos, het hart van de chloé parfums
Van de signatuur geur, de eau de parfum, geïntroduceerd in 2008, tot en met l’eau de chloé uit 2012, in elke chloé geur onthult de roos andere facetten. ongeremder en minder gekunsteld dan haar voorgangers heeft de chloé roos met haar unieke persoonlijkheid een bijzonder olfactorisch domein ingenomen. luchtig, stralend en subtiel inspireert dit tot een nieuwe variatie die gecomponeerd is door de parfumeurs michel almairac and mylène alran (robertet).
Duizenden bloemenblaadjes
Roses de chloé is een uitnodiging tot tederheid. de roos straalt een ongelofelijke frisheid uit. een gevoel, in gang gezet door bergamot, dat geleidelijk aan vergezeld wordt door een hart van damascena roos essence, met een magnolia noot voor een moderne touch. vervolgens, op de huid, een spoor van witte muskus en amber, dé signatuur van het huis chloé.
Een roze lint
Als een blos die je wangen streelt, is de flacon omhuld met een roze lint. trouw aan het silhouette van de iconische eau de parfum chloé flacon, wordt de luxueuze glazen flacon bekroond met een zilverkleurige dop met transparante bovenkant. het parfum, in een lieflijk roze kleur, geeft zich delicaat prijs.
Drie schoonheden
Drie stralende schoonheden belichamen de nieuwe roses de chloé geur. tilda lindstam, caroline brasch nielsen en esther heesch worden belicht door artistiek en creatief directeur fabien baron.

vrijdag 5 juli 2013

De Roos van Ikea.

De Roos van Ikea. Wie kent hem niet? De foto van een rode roos van 1 meter bij 1 meter 40 in zijn kenmerkende aluminium lijst is het best verkochte schilderij van Nederland. Waarom zijn we zo in de ban van De Roos?

In de ban van de Roos
Wat is toch die 'magische kracht'? Dat vroeg reclameman Paul Mulder zich ook af. Hij zocht een antwoord op die ene vraag en schreef daar een boek over: 'Waarom zijn we zo in de ban van de enorm gereproduceerde foto?'
Via sociale media riep Paul Mulder mensen met De Roos boven de bank op, zich te melden. "Ik heb er wel even over nagedacht: 'stel dat iedereen zegt dat ze de roos gewoon mooi vinden staan bij hun bank. Dan krijg je wel een saai boek", vertelt de auteur.
Mooi verhaal
Maar zijn angst kwam niet uit. Achter iedere Roos zat een mooi verhaal.
"Iedereen blijkt een ander verhaal erbij te hebben. Een man had een vriendin verloren die heel erg gek was op rozen. Een ander meisje had van jongs af aan gespaard om de roos te kunnen kopen."

Lees alles: wie-heeft-hem-niet-de-ikea-roos

zaterdag 29 juni 2013

Voor de zes-en-zeventigjarige Denise is een leven zonder rozen niet voor te stellen: zij “spaart” de struiken met hun prachtige bloemen.

Wit, hard en zacht oranje, licht- en donkerrood, alle mogelijke tinten roze: de tuin vormt een zee van kleuren, die nog eens versterkt wordt door de zachte mei-zon. De bloemblaadjes van de dieprode roos die ik van heel dichtbij bekijk, fonkelen in het zonlicht. De bloemen lijken te strijden om de titel van “mooiste roos”; ik kan niet kiezen. Denise haar favoriet blijkt echter een sterk geurende wit/ roze roos te zijn. Rose rose, in het Frans (de woorden roze en roos zijn in het Frans hetzelfde. Dit kan voor enige verwarring leiden bij het bestellen van een andere kleur rozenstruik …). Denise plukt een bijna verwelkte bloem van haar favoriete struik en laat me de geur ervaren: verrukkelijk bedwelmend! Vervolgens drukt ze de bloem tegen haar eigen neus en snuift vol overgave en met gesloten ogen het parfum op. De tijd lijkt even stil te staan en ik sla dit mooie plaatje op in mijn gedachten.
Hoeveel soorten ze door de tijd heen heeft verzameld kan Denise niet precies vertellen. Rondom de 65 verschillende soorten schat ze. Wanneer ik vraag hoe ze al die planten bij elkaar heeft gespaard wordt haar blik ondeugend en gaat ze iets zachter praten. Het blijkt dat ze regelmatig stekken “steelt” als ze ergens een soort ziet die ze nog niet heeft. Gevraagd, maar vooral ook ongevraagd. Ze staat met haar handpalmen op haar rug – een houding die zich van tijd tot tijd herhaalt – en haalt lachend haar schouders op. “Er zijn maar weinig struiken in deze tuin gekocht”, voegt ze er quasi trots aan toe.
Net als Denise zijn rozen sterk en taai. Ze hebben beschutting tegen wind nodig en veel zonlicht. Dat laatste is in de Dordogne-streek geen enkel probleem.
Lees meer: dordogne.nl/verhalen/rozen/

donderdag 27 juni 2013

Roos en Kruis: vrijheid in verbondenheid-


Roos en Kruis: vrijheid in verbondenheid- is de titel van een lezing met gedachtenuitwisseling, welke op dinsdag 25 juni gehouden zal worden in het centrumgebouw van het Lectorium Rosicrucianum, de Geestesschool van het Gouden Rozenkruis. Wat is de betekenis van de Roos en het Kruis in de universele leer van alle tijden? En hoe kan vrijheid in verbondenheid worden opgevat? Door alle tijden heen is er een rode draad, een levensweg die tot vrijheid en eenheid voert. In een Rozenkruisersgeschrift uit de zestiende eeuw, de Fama Fraternitatis, lezen we: -De mensheid zoekt naar bevrijding, maar die bevrijding is er al. Zij zoekt naar een verlossende filosofie, maar die filosofie is er al.- Op deze avond willen wij graag met u van gedachten wisselen over dit altijd actuele thema. limburger

maandag 24 juni 2013

Persian Rose tea

Read this wonderful weblog turmeric saffron
 
Persian Rose tea
Romance is in the air. Celebrate with a cup of this fragrant, delicately hand-blended elixir of Madagascan vanilla and Persian rose.
This is Nini’s signature tea, her first blend and her personal favorite. An absolute must for anyone in love with black tea…and roses. A nostalgic blend of ceylon bergamot scented tea blended with rose petals, organic rose buds, green cardamom and borage. This “little black dress” classic transitions effortlessly from morning to afternoon. persian-rose
 

dinsdag 9 april 2013

Rozen van Redouté


De sierlijke rozen, spectaculaire lelies en andere prachtige bloemen en planten die Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) tekende en schilderde, zijn onovertroffen in hun artistieke schoonheid en wetenschappelijke precisie. Niet voor niets ontving hij officiële benoemingen van koningin Marie-Antoinette en keizerin Joséphine Bonaparte, en gaf hij privélessen botanisch tekenen aan de familie van koning Louis-Philippe. In deze eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van de ‘Rembrandt van de rozen' zijn onder meer de schitterende bloemaquarellen te zien die hij maakte voor keizerin Joséphine.


In de 18de eeuw heerste een ware botanische rage. Uit alle hoeken van de wereld werden exotische en zeldzame planten naar Europa gebracht. Liefhebbers spaarden kosten noch moeite om hun tuinen en parken van de laatste nieuwigheden te voorzien en de natuur in kaart te brengen. Botanisch kunstenaars waren van groot belang om alle nieuwe kennis heel precies af te beelden, en niemand kon dit beter dan Redouté. Veel van zijn prachtige bloemtekeningen werden gereproduceerd in kostbare boekwerken. In de tentoonstelling zijn deze topstukken te bewonderen, in de kleurrijkste uitvoeringen en op het grootste formaat.

Naast bruiklenen uit o.a. Frankrijk en Engeland kan Teylers Museum putten uit eigen collectie; als eigentijds kenniscentrum kocht het museum vanaf de opening in 1784 alle belangrijke boeken op het terrein van de botanische kunst, waaronder een aantal van de mooiste werken van Redouté

Alvast bladeren door een van Teylers mooiste bloemenboeken 'Les Liliacees? Dat kan door op onderstaande link te klikken.
Les Liliacées, Pierre-Joseph Redouté, 1802-1816

19 januari t/m 5 mei 2013  teylersmuseum