A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


Ik las een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden a rose is a rose is a rose.
Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.
Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.
2009

dinsdag 9 april 2013

Rozen van Redouté


De sierlijke rozen, spectaculaire lelies en andere prachtige bloemen en planten die Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) tekende en schilderde, zijn onovertroffen in hun artistieke schoonheid en wetenschappelijke precisie. Niet voor niets ontving hij officiële benoemingen van koningin Marie-Antoinette en keizerin Joséphine Bonaparte, en gaf hij privélessen botanisch tekenen aan de familie van koning Louis-Philippe. In deze eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van de ‘Rembrandt van de rozen' zijn onder meer de schitterende bloemaquarellen te zien die hij maakte voor keizerin Joséphine.


In de 18de eeuw heerste een ware botanische rage. Uit alle hoeken van de wereld werden exotische en zeldzame planten naar Europa gebracht. Liefhebbers spaarden kosten noch moeite om hun tuinen en parken van de laatste nieuwigheden te voorzien en de natuur in kaart te brengen. Botanisch kunstenaars waren van groot belang om alle nieuwe kennis heel precies af te beelden, en niemand kon dit beter dan Redouté. Veel van zijn prachtige bloemtekeningen werden gereproduceerd in kostbare boekwerken. In de tentoonstelling zijn deze topstukken te bewonderen, in de kleurrijkste uitvoeringen en op het grootste formaat.

Naast bruiklenen uit o.a. Frankrijk en Engeland kan Teylers Museum putten uit eigen collectie; als eigentijds kenniscentrum kocht het museum vanaf de opening in 1784 alle belangrijke boeken op het terrein van de botanische kunst, waaronder een aantal van de mooiste werken van Redouté

Alvast bladeren door een van Teylers mooiste bloemenboeken 'Les Liliacees? Dat kan door op onderstaande link te klikken.
Les Liliacées, Pierre-Joseph Redouté, 1802-1816

19 januari t/m 5 mei 2013  teylersmuseum

1 opmerking:

  1. Mooi hoor, je ode aan Redouté! Wij gaan deze maand ook nog naar het Teylersmuseum. Verder zien we er naar uit dat de rozen in onze tuinen weer gaan bloeien, om te beginnen schiet het nog niet erg op, maar vanmorgen voelde het echt lente-achtig aan, dus het komt.
    Gr., Janneke

    BeantwoordenVerwijderen