A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

zaterdag 24 april 2010

Stichting Yellow Roses Foundation

Stichting Yellow Roses Foundation. De stichting is nieuw, maar de vrouw erachter zet zich al vijf jaar met hart en ziel in om de vrouwen zich 'één dag lang prinses te laten voelen'. Schoonheidsspecialiste Sandra Wijkhuisen kwam in 2006 in contact met de Haagse Corinne de Haas. Zij vroeg schoonheidssalons en andere 'verwenners' om vrouwen met kanker een gratis behandeling te geven. Sandra zei ja en had meteen zes vrouwen in haar salon. Meer ruimte had ze niet. Het jaar erop sloeg ze de handen ineen met fysiotherapeute Miranda Walvoort, die haar praktijk openstelde. Vanwege de enorme groei besloot Wijkhuisen een stichting in het leven te roepen, de Yellow Roses Foundation. Gele rozen, de bloemen die ze steevast bij de foto zet van haar aan kanker overleden schoonmoeder. In het logo komen de rozen terug, in een gestileerde zwaan. "Die is het symbool voor al die mooie vrouwen."
Ze heeft al veel ondernemers uit Etten-Leur warm gekregen als sponsor. "Maar dat mogen er nog veel meer worden, want ik heb nog allerlei ideeën voor de verwendag."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten