A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

woensdag 21 april 2010

Actuele Rozenkruisersbewegingen

Tijdens de 19de en 20e eeuw bestonden/ontstonden meer dan 100 verschillende Rozenkruisersbewegingen. Sommige neigen eerder naar de Gnostiek, andere eerder naar de Theosofie.

De voornaamste bewegingen zijn:

The Rosicrucian Fellowship, gesticht door de Deen Max Heindel in 1909/11, Oceanside (Californië, VS).

A.M.O.R.C., gesticht door de Amerikaan Harvey Spencer Lewis in 1917.

Het Lectorium Rosicrucianum, gesticht door de Nederlander J. van Rijckenborgh en deels gebaseerd op de Rosicrucian Fellowship.

Rose-Croix Kabbalistique gesticht door de Franse occultist Stanislas de Guaita, eind negentiende eeuw.

De Orde van het Esoterische Rozenkruis, gesticht door Franz Hartmann

Rose-Croix Catholique afscheuring van de Rose-Croix Kabbalistique, gesticht einde 19e eeuw door de Franse schrijver Joséphin Péladan.

Fraternitas Rosae Crucis van Quakertown, Pennsylvania, VS.

Societas Rosicruciana in Anglia opgericht in 1865, door Robert Wentworth Little.

Orde van het Klassieke Rozenkruis 'Fama Fraternitatis'.

In Nederland en België zijn zowel de Rosicrucian Fellowship, het Lectorium Rosicrucianum, de AMORC als de Orde van het Klassieke Rozenkruis 'Fama Fraternitatis' en de orde van het gouden rozenkruis actief.


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah. Ik ben aquarellist.
Ik schilder op 300 mg papier. Ik schilder meestal op formaat 1.00 meter bij 70 cm. Maar andere formaten kunnen natuurlijk ook.

Mijn kaarten schilder ik op crèmekleurig papier en kunt u kopen met bijbehorende enveloppe. Info: Mefta001@gmail.com

I am a watercolour artist. I am working on 300 mg paper. Seize of my paintings 1 meter- 70 cm. But of course I can use different seizes. My cards I sell with an envelope. Info: Mefta001@gmail.com