A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


Ik las een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden a rose is a rose is a rose.
Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.
Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.
2009

zaterdag 24 april 2010

Stichting Yellow Roses Foundation

Stichting Yellow Roses Foundation. De stichting is nieuw, maar de vrouw erachter zet zich al vijf jaar met hart en ziel in om de vrouwen zich 'één dag lang prinses te laten voelen'. Schoonheidsspecialiste Sandra Wijkhuisen kwam in 2006 in contact met de Haagse Corinne de Haas. Zij vroeg schoonheidssalons en andere 'verwenners' om vrouwen met kanker een gratis behandeling te geven. Sandra zei ja en had meteen zes vrouwen in haar salon. Meer ruimte had ze niet. Het jaar erop sloeg ze de handen ineen met fysiotherapeute Miranda Walvoort, die haar praktijk openstelde. Vanwege de enorme groei besloot Wijkhuisen een stichting in het leven te roepen, de Yellow Roses Foundation. Gele rozen, de bloemen die ze steevast bij de foto zet van haar aan kanker overleden schoonmoeder. In het logo komen de rozen terug, in een gestileerde zwaan. "Die is het symbool voor al die mooie vrouwen."
Ze heeft al veel ondernemers uit Etten-Leur warm gekregen als sponsor. "Maar dat mogen er nog veel meer worden, want ik heb nog allerlei ideeën voor de verwendag."

donderdag 22 april 2010

Catalonië, Sint-Joris en rozen.

Op 23 april vieren de Catalanen het feest van Sint-Joris, waarbij de mannen de vrouwen een roos schenken en de vrouwen de mannen een boek cadeau doen.

In Catalonië worden op deze dag maar liefst 4.000.000 rozen geschonken en 400.000 boeken. Een traditie die aanmoediging verdient.

woensdag 21 april 2010

Actuele Rozenkruisersbewegingen

Tijdens de 19de en 20e eeuw bestonden/ontstonden meer dan 100 verschillende Rozenkruisersbewegingen. Sommige neigen eerder naar de Gnostiek, andere eerder naar de Theosofie.

De voornaamste bewegingen zijn:

The Rosicrucian Fellowship, gesticht door de Deen Max Heindel in 1909/11, Oceanside (Californië, VS).

A.M.O.R.C., gesticht door de Amerikaan Harvey Spencer Lewis in 1917.

Het Lectorium Rosicrucianum, gesticht door de Nederlander J. van Rijckenborgh en deels gebaseerd op de Rosicrucian Fellowship.

Rose-Croix Kabbalistique gesticht door de Franse occultist Stanislas de Guaita, eind negentiende eeuw.

De Orde van het Esoterische Rozenkruis, gesticht door Franz Hartmann

Rose-Croix Catholique afscheuring van de Rose-Croix Kabbalistique, gesticht einde 19e eeuw door de Franse schrijver Joséphin Péladan.

Fraternitas Rosae Crucis van Quakertown, Pennsylvania, VS.

Societas Rosicruciana in Anglia opgericht in 1865, door Robert Wentworth Little.

Orde van het Klassieke Rozenkruis 'Fama Fraternitatis'.

In Nederland en België zijn zowel de Rosicrucian Fellowship, het Lectorium Rosicrucianum, de AMORC als de Orde van het Klassieke Rozenkruis 'Fama Fraternitatis' en de orde van het gouden rozenkruis actief.


 
 

Sub rosa dictum at factum

_____________________________________
Sub Rosa

d.w.z. in het geheim; vertaling van het lat. sub rosa, eene sedert de 16de eeuw bekende uitdrukking, die we lezen bij Kiliaen: Onder de roose, sub rosa dictum aut factum, dicitur, quod silentii fide stipulata inter lepidos sodales sit aut dicitur; Goedthals, 127: tis onder die roosen gheseyt; Campen, 122: tis onder die Reese; Marnix, Byenc. 125 v; Kluchtspel II, 92; Lichte Wigger, 3 r: Magme niet wat praten? t' is onder de roos hier; in Sweerts' Koddige en Ernstige Opschriften II, 117: Rontom een geschilderde roos boven een tafel:
Al wat hier onder de roos geschiet

     Laat dat aldaar, en meld het niet.

Dat de roos het zinnebeeld der stilzwijgendheid is geworden, moet hieraan worden toegeschreven, dat Harpocrates (de Egyptische god Heros), de god der stilzwijgendheid, van Cupido eene roos ontving, om hem te bewegen de minnarijen van Venus niet te verklappen1):

Est rosa flos Veneris, cuius quo furta laterent
Harpocrati matris dona dicavit Amor.
Inde rosam mensis hospes suspendit amicis,
Convivae ut sub ea dicta tacenda sciant.

Vandaar dat de roos prijkte aan de zoldering van feestzalen, of zooals De Brune, Wetst. I, 254 mededeelt ‘in plaatzen van genucht aan den balk geschildert (werd), om de gasten daar deur in te scherpen dat zy de bedreve vrolikheden in stilswijgentheid (moesten) begraven’.

maandag 19 april 2010

Crabtree en Evelyn

Crabtree & Evelyn is een Engels bedrijf wat als filosofie heeft om de natuur dichter bij de mens te brengen en om goede en zuiver natuurlijke produkten te ontwikkelen.

De inspiratie vond de oprichter Cyrus Harvey uit de zogenaamde Engelse "Still Rooms" uit de 17e eeuw. De lady of the house verzamelde toen geurende bloemen en kruiden uit haar tuin om zo haar gasten voor te bereiden op een fantastische bad ervaring.
In de produkten gebruikt Crabtree & Evelyn natuurlijke extracten, zuivere natuurlijke oliën en geuren van bloemen, fruit en kruiden.
Het merk staat bekend om hun prachtige produkten met fraaie sfeervolle en stijlvolle verpakkingen. Een weerspiegeling van de Engelse klasse en stijl.

Room Spray (100 ml). De geur van rozen is zowel verfrissend als kalmerend. Deze room spray is speciaal gemaakt voor het verspreiden van de delicate geur van theerozen.

Indiase Roos

Een rijke en ultrazachte douchecrème op basis van zoete amandelolie die je huid mild reinigt en direct glad maakt.
Rituals combineerde de eeuwenoude Ayurvedische ingrediënten Zoete Amandel Olie, om de vochtbalans van je huid te herstellen, met Indiase Roos, die een ontspannende uitwerking heeft op lichaam en geest.
De traditionele Ayurvedische wetenschap toont aan dat zoete amandelolie een van de beste oliën is om je huid mee te voeden.

De ingrediënten:
Indiase Roos: De roos is een symbool van puurheid en liefde. Met haar zoete en verfijnde aroma doet deze heerlijke roos je aan de lente denken. Laat je opvrolijken door de rustgevende rozengeur.
Zoete Amandel Olie: Deze aromatische olie is mild, rijk aan proteïnen en vitaminen en is daarnaast voedend, licht en verzachtend. Van Zoete Amandel Olie wordt gezegd dat het de vochtbalans van de huid reguleert. De olie vormt een uitstekende basis voor een lichaams- en/of massageolie.

De geursensatie:
Een heel natuurlijke bloemengeur met de geur van pioenen als basis. Frisse, dynamische citrus in de boventoon en een romig oosters mengsel zorgt voor warmte.
Het ritueel:

Het woord Ayurveda betekent letterlijk 'kennis van het leven'. Ayurveda ontstond 5.000 jaar geleden in India en wordt gezien als de oudste medische wetenschap ter wereld. Deze holistische leefwijze, gebaseerd op de kracht van de natuur, richt zich op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel. De schoonheidsprincipes van Ayurveda bestaan uit ontgiftende en verzorgende rituelen. Eerst moet je je lichaam ontgiften en het ontdoen van opgehoopte gifstoffen om geblokkeerde energie vrij te laten komen. Na deze reiniging ben je in staat het lichaam, de geest en de ziel te verzorgen.
Rituals heeft deze eeuwenoude traditie toegepast in een reeks producten waarmee je thuis je eigen Ayurvedische gezondheids- en schoonheidsrituelen kunt uitvoeren. Ontdek ons oeroude Ayurvedische verzorgingsritueel gebaseerd op Zoete Amandel Olie, een van de beste oliën om je huid mee te voeden. We hebben Shanti Shower ontwikkeld: een rijke en ultrazachte douchecrème, gemaakt met Zoete Amandel Olie voor een directe versoepeling van je huid. De crème is verrijkt met Indiase Roos, die je helpt ontspannen terwijl je geniet van een verkwikkende douche!

zondag 11 april 2010

Roos maken van lapje vilt

Een roos corsage maken van lapjes vilt is niet moeilijk. Met de onderstaande werkbeschrijving en de stap voor stap foto’s in de onderstaande links maak je de mooiste corsages.
Benodigdheden voor deze roos:
rose vilt, groen vilt, garen en kleine glazen kraaltjes.

Knip uit het rose lapje vilt deze basisvorm en knip hem meerdere malen, van klein naar steeds iets groter, totdat je jouw vilten roos groot genoeg vindt. Naai de vilten rozenblaadjes in het midden met enkele steekjes aan elkaar en zorg dat de blaadjes goed in de vorm komen. Werk af met enkele mooie kleine glazen kraaltjes in het midden en eronder een of twee groene blaadjes.

De rode roos van Nebula

Het gaat hier om een exploderende ster, 3000 lichtjaren van de aarde, welk een schitterend kleurend effect geeft, als een roos. Zoals vermeld in de Koran,  14 eeuwen terug.

Waar komt de naam 'rozenkrans' vandaan?

Hebben katholieke rozenkransen iets te maken met boeddhistische rozenkransen?
Het gebruik van een kralensnoer als hulpmiddel bij gebed of meditatie is inderdaad niet voorbehouden aan de christelijke traditie. De oudst bekende 'rozenkransen' zijn van hindoeïstische oorsprong. In India zijn zandstenen beelden uit de 2e eeuw v.Chr. teruggevonden, van goden en heiligen met dergelijke kralensnoeren. In het Sanskriet heet een rozenkrans een mala of japamala (van japa = het prevelen van gebeden of mantra's en mala = krans, bloemenkrans). Binnen de hindoeïstische traditie is een bidsnoer van 108 kralen in gebruik.

De naam mala en het aantal van 108 kralen is uit het hindoeïsme overgenomen door het boeddhisme. Volgens de boeddhistische leer zijn er 108 wereldlijke verlangens die een mens achter zich moet laten om het Nirwana (de verlossing) te bereiken. Door met het bidsnoer in de hand te mediteren en bij iedere kraal de naam van Boeddha te noemen, breng je je verlossing een stukje dichterbij. Met de verbreiding van het boeddhisme vanuit India naar het oosten, is ook dit bidsnoer over heel Oost-Azië uitgewaaierd, met allerlei lokale variaties in materiaal (hout, zaden, been enz.), aantal kralen (zo komen ook kleinere bidsnoeren van 36 kralen voor, die in 2003 opeens in het westen een rage werden onder de 'hippe' naam power beads). In China werden de kralensnoeren niet alleen gedragen door boeddhistische monniken, maar ook gebruikt als een soort ambtsketen voor hogere ambtenaren, vandaar de naam 'hofketting' (chaozu). In Japan heet het boeddhistische bidsnoer juzu (van ju = kralen en zu = tellen, dus letterlijk 'kralen tellen') of nenju (nen = gedachte, aandacht, dus 'kralen voor aandacht').

De Islam kent ook een gebedssnoer, met 99 kralen, die de 99 namen van Allah vertegenwoordigen. Aangenomen wordt dat de boeddhistische mala model heeft gestaan, maar harde bewijzen zijn daarvoor niet te geven. De Arabische naam is subha (Perzisch: tasbih), hetgeen 'verheerlijken, prijzen' betekent. Verschillende materialen worden gebruikt voor de kralen, maar favoriet is klei uit de heilige steden Mekka en Medina. Het islamitische bidsnoer is ook de oorsprong van de worry beads, de kralensnoertjes van 33 kralen die men in Turkije en Griekenland gedachtenloos door de vingers laat glijden. Deze laatste variant is echter van religieuze inhoud ontdaan.

Hoe de rooms-katholieke traditie van de rozenkrans zich verhoudt tot deze oosterse gebruiken is niet met zekerheid te zeggen. Het is goed mogelijk dat de islamitische subha ten tijde van de kruistochten (1096-1254) door de kruisvaarders in Europa werd geïntroduceerd en vervolgens geassimileerd is in de christelijke cultuur. Vaststaat dat het rozenkransgebed teruggaat op een gebruik in kloosters om alle 150 psalmen achter elkaar te bidden. Dat verklaart het aantal van 150 kralen (gescheiden door 15 tussenkralen) in een volledige rozenkrans. In de late middeleeuwen ontstond een lekenvariant, waarbij het Onze Vader gebeden werd. De gebedssnoeren die hierbij gebruikt werden, heetten paternoster, immers de Latijnse naam van het Onze Vader. In de vijftiende eeuw kwam het Mariagebed 'Wees gegroet' in zwang. Dan duikt ook voor het eerst de naam rosarium (letterlijk 'rozentuin' of 'rozenkrans') op. En pas in de zestiende eeuw wordt deze rozenkrans in zijn huidige vorm bij pauselijk decreet vastgelegd. Dat maakt het erg aannemelijk dat die naam rosarium geassocieerd moet worden met Maria (die immers 'mystieke roos' of 'roos zonder doornen' wordt genoemd), en niets te maken heeft met de Boeddhistische/Hindoeïstische mala ('bloemenkrans').
Wat dat betreft is 'bidsnoer' of 'gebedssnoer' misschien een neutralere term en zou de term 'rozenkrans' voorbehouden moeten blijven aan de rooms-katholieke variant