A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

woensdag 14 oktober 2009

Rozenbottelolie

Rosa mosqueta olie (Rosa aff. rubiginosa) wordt geperst uit de zaadjes van rozenbottels. Rozenbottels zijn vruchten van wilde rozen. Uit de gedroogde rozenbottels worden de zaden gehaald en daarna worden deze zorgvuldig geperst. Het is een zeer arbeidsintensief proces. En de opbrengst aan olie is laag: 8%.

De combinatie aan inhoudsstoffen is in rozenbottelolie zeer bijzonder: naast de 80% aan essentiële vetzuren (linolzuur en een zeer hoog gehalte aan alfa-linoleenzuur) bevat rozenbottelolie ook bètacaroteen, lycopeen, mineralen (o.a. magnesium) en het opvallende trans-retinolzuur, een vitamine A zuur. Dit zuur zorgt voor de uitzonderlijke eigenschappen van rozenbottelolie, zoals het herstel van beschadigde huid, celvernieuwing, collageenproductie, vervaging van pigmentvlekken en rimpelbestrijding.

Rozenbottelolie bevordert de celvernieuwing in de opperhuid en zorgt ervoor dat de huid steviger, elastischer en gladder wordt en fijne rimpels afgezwakt worden.
Vooral het trans-retinolzuur is verantwoordelijk voor de rimpelbestrijding. Door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren kan de olie echter snel oxideren en moet daarom absoluut in de koelkast bewaard worden. Doordat rozenbottelolie de huid herstelt door de aanmaak van nieuwe huidcellen, kan deze nieuwe huid weer gevoelig zijn voor zonlicht. Dus niet in de zon gebruiken, tenzij samen met een beschermingsolie met een zonnefilter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah. Ik ben aquarellist.
Ik schilder op 300 mg papier. Ik schilder meestal op formaat 1.00 meter bij 70 cm. Maar andere formaten kunnen natuurlijk ook.

Mijn kaarten schilder ik op crèmekleurig papier en kunt u kopen met bijbehorende enveloppe. Info: Mefta001@gmail.com

I am a watercolour artist. I am working on 300 mg paper. Seize of my paintings 1 meter- 70 cm. But of course I can use different seizes. My cards I sell with an envelope. Info: Mefta001@gmail.com