A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

maandag 22 maart 2010

Wierook

Wat zijn wierookstokjes?
Wierookstokjes zijn dunne gespleten bamboehoutjes die met de hand omrold worden met een mengsel van houtskool, allerlei soorten houtpoeders, etherische oliën, balsems en de gemalen bast van een exotische boom, die als kleefstof dienst doet. Na toevoeging van water vormt dit mengsel vanwege de kleefstoffen een soort deeg of pasta. Het deeg wordt met de hand om het bamboestokje gerold, waarna de stokjes in de schaduw gedroogd worden.
Wierook kwam oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en werd gemaakt met olibanum hars als basis. Maar nu komt wierook, in velerlei geuren, bijna altijd uit India, Tibet of Japan, waar wierook net zo gewoon is als hier bloemen in huis of het gebruik van zeep of parfum.
Je kan wierookstokjes om verschillende redenen branden. Wierook zuivert de lucht en de atmosfeer. Zo neutraliseert wierook sigarettenrook en verdrijft ongewenste geurtjes. Door de zuiverende werking in de atmosfeer werkt alle wierook ontspannend. Daarnaast is er de werking van de verschillende geuren van de wierook. Er bestaat een sterke relatie tussen reuk en stemming en emoties. Geuren zijn verbonden met ons gevoelsleven en hebben zo invloed op onze stemming. Probeer maar eens Rozen en Viooltjes of Lotus als je blij wilt worden. Of Amber of Lavendel als je rustig wilt worden, je wilt ontspannen of als je in slaap wilt komen. Of Sandalhout als je je intuïtie wilt ontwikkelen of wilt mediteren. Daartegenover staat Musk: een actieve geur die je kan gebruiken om 's morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk.
Er zijn ook avontuurlijke of inspirerende geuren zoals Oriëntale Roos of Passiebloem. Wat de invloed van elke geur op jou persoonlijk is, kan je het beste zelf proberen uit te zoeken.
Geuren kunnen een grote verrijking betekenen in je persoonlijke leven want geuren dragen ook herinneringen mee, zoals je dat kent als je muziek van vroeger hoort en je de gevoelens van toen opnieuw beleeft. Het is een leuke ervaring om tijdens je vakantie steeds dezelfde wierook te branden. Als je later dezelfde geur weer eens brandt, beleef je je vakantie opnieuw en komen allerlei gevoelens omhoog die je soms al vergeten bent. Een visuele herinnering is vaak beperkt tot wat je zag, maar een reukherinnering is een totaalherinnering. Je herinnert door de geur ook wat je toen dacht, voelde en hoorde. Geuren kunnen ook belangrijk zijn bij de mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Onderzoek suggereert dat kinderen die door hun neus ademen het beter op school doen en zich beter emotioneel ontwikkelen, en dat geuren kunnen helpen bij vergeetachtigheid. Geuren kunnen vrienden voor het leven worden en je emotioneel steunen en helpen.


Oriental Rose - Orientaalse roos
Een heel bijzondere rozengeur met een vleugje sandelhout. Een inspirerende en creatieve geur die je blijft branden. Een heel goede als cadeautje voor avontuurlijke mensen.

Rose - Rode roos
De geur van rozen met een vleugje mint. Een heerlijke bekende geur. Duidelijk en vriendelijk.

Rozen en viooltjes: heerlijk zoet. Een geur met een zonnige glimlach. Een geur om vrolijk van te worden. De favoriete geur van kinderen en volwassen kinderen. Een zomertuin in huis.

Evening Rose - Avondroos
Duidelijk, krachtig, warm, en iets zoet. De geur van Tuberosa, prettig en exotisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah. Ik ben aquarellist.
Ik schilder op 300 mg papier. Ik schilder meestal op formaat 1.00 meter bij 70 cm. Maar andere formaten kunnen natuurlijk ook.

Mijn kaarten schilder ik op crèmekleurig papier en kunt u kopen met bijbehorende enveloppe. Info: Mefta001@gmail.com

I am a watercolour artist. I am working on 300 mg paper. Seize of my paintings 1 meter- 70 cm. But of course I can use different seizes. My cards I sell with an envelope. Info: Mefta001@gmail.com