A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

zaterdag 13 maart 2010

RozenbottelsOnderzoekers van de universiteit van Kopenhagen (Denemarken) kwamen tot de bevinding dat rozenbottels gewrichtspijnen verminderen.


Hiervoor hadden ze 94 patiënten verzameld die aan artrose (gewrichtsslijtage) aan de knie of de heup leden. Gedurende drie maanden namen ze vijf gram rozenbottelpoeder. De pijn en het gebruik van pijnstillers bleken na die periode verminderd te zijn.
De onderzoekers verklaarden dit resultaat aan de hand van het ontstekingsremmend effect van rozenbottels. De onderzoekers geloven dat kruidenpreparaten zoals rozenbottel, gember en bepaalde sojaboonextracten een oplossing kunnen bieden voor de problemen die bij farmaceutische ontstekingsremmers opduiken. Die brengen namelijk bijwerkingen met zich mee, soms ernstige. Ook het glucosaminesulfaat is een probaat middel dat de beschadigde gewrichten helpt te herstellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah. Ik ben aquarellist.
Ik schilder op 300 mg papier. Ik schilder meestal op formaat 1.00 meter bij 70 cm. Maar andere formaten kunnen natuurlijk ook.

Mijn kaarten schilder ik op crèmekleurig papier en kunt u kopen met bijbehorende enveloppe. Info: Mefta001@gmail.com

I am a watercolour artist. I am working on 300 mg paper. Seize of my paintings 1 meter- 70 cm. But of course I can use different seizes. My cards I sell with an envelope. Info: Mefta001@gmail.com