A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

maandag 22 maart 2010

Rosa xanthina ‘Canary Bird’

Eén van de eerste rozen die bij ons bloeien. Vanaf begin mei is deze sierlijke grote struik overladen met enkele gele bloemen. De naam xanthina verwijst naar xanthos en betekent geel in het Grieks.
De grote enkele geurende bloemen hebben een diameter van 6 à 7 cm en bedekken de volledige lengte van de takken. De meeldraden zijn feller geel dan de bloembladen.
Eenmaal uitgebloeid blijft de struik decoratief, dan gaat het blad enorm groeien en met zijn negen tot dertien deelbladen lijken ze enorm op een varenblad.
Deze krachtige struik met mooi overhangende takken wordt 2 à 3 m hoog en 2 m breed. De uiteinden van de takken drogen ’s winters niet in, wat wel gebeurt bij andere vroegbloeiende gele rozen als Rosa hugonis en Springtime.Wij ervaarden dat ze na een snoeibeurt vele jaren nodig heeft om te herstellen, dus laat ze gerust uitgroeien en snoei ze niet.


Deze merkwaardige gele roos vindt zijn oorsprong in de bergrijke streken van Afghanistan tot Noord China. Over zijn oorsprong vind je verschillende meningen.
Aanvankelijk dacht men dat Rosa xanthina ‘Canary Bird’ een verbeterde enkele vorm was van de Rosa xanthina (syn. Rosa slingeri). Deze dubbele gele roos werd teruggevonden in Chinese en Koreaanse tuinen en is reeds langer gekend dan de enkele vorm Rosa xanthina spontanea.
Volgens Graham Stuart Thomas zou Rosa xanthina ‘Canary Bird’, die de universeel best gekende gele soort is uit de reeks vroege bloeiers, afkomstig zijn van een kruising tussen Rosa hugonis en Rosa xanthina.
Wat ook de afkomst van deze roos mag zijn het is een prachtige en aan te raden tuinplant voor wie plaats heeft voor een geelbloemige struik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah. Ik ben aquarellist.
Ik schilder op 300 mg papier. Ik schilder meestal op formaat 1.00 meter bij 70 cm. Maar andere formaten kunnen natuurlijk ook.

Mijn kaarten schilder ik op crèmekleurig papier en kunt u kopen met bijbehorende enveloppe. Info: Mefta001@gmail.com

I am a watercolour artist. I am working on 300 mg paper. Seize of my paintings 1 meter- 70 cm. But of course I can use different seizes. My cards I sell with an envelope. Info: Mefta001@gmail.com