A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

zaterdag 14 juni 2014

Il Roseto

De beroemde rozentuin van Rome gaat half mei open met een boeket verrukkingen voor natuurliefhebbers. De neus wordt geprikkeld, de ogen betoverd, in deze tuin die bewijst dat een roos niet zomaar een bloem is. Een caleidoscoop van kleuren dwarrelt op van de meer dan 1100 verschillende soorten uit alle hoeken van de wereld. De locatie is al even sprookjeachtig, gelegen op de Aventijn, met een indrukwekkend uitzicht op het Circus Maximus, de Palatijn, de klokkentoren van de Basilica di Santa Maria in Cosmedin, de top van Il Vittoriano en de koepel van de synagoge. Geen wonder dat de rozentuin in de volksmond bekendstaat als de’ Lentekoningin van Rome’.

De tuin wordt in de volksmond eenvoudigweg Il Roseto genoemd, de rozentuin dus. Hij ging in 1932 open in het kleine park op de Colle Oppio, op een steenworp afstand van het Colosseum. De Amerikaanse Mary Gailey tekende voor het ontwerp. Als vrouw van een Italiaanse graaf had ze niet alleen een sterke wil, maar ook een uitgebreide kennis van botanie. Ze koos voor het park op de Oppio-heuvel vanwege de overdaad aan wilde rozen die er al bloeiden.

Als je Il Roseto in de lente bezoekt, zul je de tuin ervaren als een balsem voor de ziel en het lichaam terwijl je loom langs de paden loopt. Neem plaats op een van de banken met een baldakijn van rozen boven je hoofd en een uitzicht op de tuin en de Eeuwige Stad. De geuren en kleuren van Romes Lentekoningin zullen je verleiden…’ Il Roseto is geopend op werkdagen, van medio mei tot medio juni, van 10.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis. Vergeet na een bezoek aan de rozentuin niet even door te lopen naar de sinaasappeltuin boven op de Aventijn, en het even verderop gelegen Piazza dei Cavalieri di Malta, met het sleutelgat dat het mooiste uitzicht van de hele stad biedt. Ga even door je knieën, knijp een oog dicht en je ziet de koepel van de Sint-Pieter zoals je hem nog nooit eerder zag, scherp afgetekend tegen de Romeinse hemel, met een symmetrische rij groene bomen ervoor die je oog als het ware naar de koepel toe leiden.

Lees het hele verhaal op: ciaotutti.nl/reizen-door-italie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah. Ik ben aquarellist.
Ik schilder op 300 mg papier. Ik schilder meestal op formaat 1.00 meter bij 70 cm. Maar andere formaten kunnen natuurlijk ook.

Mijn kaarten schilder ik op crèmekleurig papier en kunt u kopen met bijbehorende enveloppe. Info: Mefta001@gmail.com

I am a watercolour artist. I am working on 300 mg paper. Seize of my paintings 1 meter- 70 cm. But of course I can use different seizes. My cards I sell with an envelope. Info: Mefta001@gmail.com