A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

zaterdag 28 juni 2014

Pure DKNY, a drop of rose

Naam: Pure DKNY, a drop of rose

Van buiten
Het eenvoudige doch sympathiek ogende crème-kleurige doosje, gemaakt van recyclebaar karton, is voorzien van een huls. Op deze ene kant van de huls prijkt een afbeelding van de flacon, met erachter een afbeelding van een weelderige roos en de tekst: ‘Pure DKNY, a drop of rose, a drop of goodwill’. De andere zijde toont een afbeelding van een rozenveld en de volgende tekst: ‘Pure DKNY: more than just a fragrance. Through our partnership with CARE, Pure DKNY is helping lift women around the world out of poverty’. Een mooie gedachte denk ik zo, zelfs al zou het bedoeld zijn als marketinginstrument. Wat ik ook prettig, eerlijk en puur vind, is dat in de advertenties van deze geur de echte roos damascena wordt getoond. Dat is namelijk de rozensoort die er misschien wat verfomfaaid uitziet, maar wel daadwerkelijk zorgt voor de ons zo bekende rozengeur. In veel gevallen worden we als consument voor de gek gehouden met afbeeldingen van allerlei rozensoorten die er prachtig uitzien, maar misschien geen eens een geur hebben.
Van binnen
Met mijn ogen dicht sta ik weer in de rozenvelden van de rozenvallei in Bulgarije, waar ik in 2011 een rozenstudiereis maakte. Het blijkt echter de Turkse Ispartavallei te zijn, maar ach, de twee liggen niet ver van elkaar. Dit noem ik nou een ‘delicate rose’! Geur, wat ben je lief, mooi, zuiver en puur. En zo zacht…Een verademing. De naam: Pure DKNY, a drop of rose, vind ik perfect passen. En dat terwijl deze geur vast niet helemaal bestaat uit pure rozenblaadjes of drops in dit geval. De geur blijft namelijk urenlang constant op de huid. Een 100% ‘natural’ zou na een tijd toch echt al voor een deel zijn vervlogen. Dit is dus typisch een geval van een geur die heel natuurlijk ruikt, maar die toch met moderne middelen is gemaakt. Uiteindelijk wordt A drop of rose zachter, transparanter en licht musky, met een radiance zoals Bulgari Femme die ook kent, en schrijdt langzaam maar zeker van het toneel. dkny-a-drop-of-rose

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah. Ik ben aquarellist.
Ik schilder op 300 mg papier. Ik schilder meestal op formaat 1.00 meter bij 70 cm. Maar andere formaten kunnen natuurlijk ook.

Mijn kaarten schilder ik op crèmekleurig papier en kunt u kopen met bijbehorende enveloppe. Info: Mefta001@gmail.com

I am a watercolour artist. I am working on 300 mg paper. Seize of my paintings 1 meter- 70 cm. But of course I can use different seizes. My cards I sell with an envelope. Info: Mefta001@gmail.com