A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


Ik las een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden a rose is a rose is a rose.
Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.
Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.
2009

zaterdag 20 augustus 2011

Bescherm jezelf met ingebeelde rozen

Een voorbeeld van zo'n techniek is de manier om je eigen ruimte te beschermen met rozen. Iedereen heeft een bepaalde ruimte om zich heen waarbinnen je het niet prettig vindt als vreemde mensen daar zo maar staan. Dat is wat ik bedoel met je eigen ruimte. Soms is het verstandig om de ruimte te beschermen. Bijvoorbeeld wanneer een discussie al te verhit raakt en dreigt te ontsporen in verbale intimidatie. Dan is het goed om het volgende te doen:

Wat je doet is het plaatsen van vier denkbeeldige rozen. Als je weet hoe een roos eruit ziet, dan weet je genoeg om deze oefening te doen. Als je in een situatie zit waarbij je behoefte hebt aan extra bescherming om zo kalm en rustig te blijven, zet je eerst een roos recht voor je neer, ongeveer ter hoogte van de buitenste grens van je eigen ruimte. Mocht het in een conflictsituatie zijn met een ander, dan is het verstandig om die eerste roos tussen jullie in te zetten. Daarna zet je een roos achter je neer, en eentje links en tenslotte eentje rechts. Je zult verbaasd zijn over hoe krachtig je voelt nadat je dit gedaan hebt en hoe snel het tij keert.

Bescherm-jezelf-met-ingebeelde-rozen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten