A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


Ik las een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden a rose is a rose is a rose.
Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.
Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.
2009

zaterdag 28 juni 2014

Pure DKNY, a drop of rose

Naam: Pure DKNY, a drop of rose

Van buiten
Het eenvoudige doch sympathiek ogende crème-kleurige doosje, gemaakt van recyclebaar karton, is voorzien van een huls. Op deze ene kant van de huls prijkt een afbeelding van de flacon, met erachter een afbeelding van een weelderige roos en de tekst: ‘Pure DKNY, a drop of rose, a drop of goodwill’. De andere zijde toont een afbeelding van een rozenveld en de volgende tekst: ‘Pure DKNY: more than just a fragrance. Through our partnership with CARE, Pure DKNY is helping lift women around the world out of poverty’. Een mooie gedachte denk ik zo, zelfs al zou het bedoeld zijn als marketinginstrument. Wat ik ook prettig, eerlijk en puur vind, is dat in de advertenties van deze geur de echte roos damascena wordt getoond. Dat is namelijk de rozensoort die er misschien wat verfomfaaid uitziet, maar wel daadwerkelijk zorgt voor de ons zo bekende rozengeur. In veel gevallen worden we als consument voor de gek gehouden met afbeeldingen van allerlei rozensoorten die er prachtig uitzien, maar misschien geen eens een geur hebben.
Van binnen
Met mijn ogen dicht sta ik weer in de rozenvelden van de rozenvallei in Bulgarije, waar ik in 2011 een rozenstudiereis maakte. Het blijkt echter de Turkse Ispartavallei te zijn, maar ach, de twee liggen niet ver van elkaar. Dit noem ik nou een ‘delicate rose’! Geur, wat ben je lief, mooi, zuiver en puur. En zo zacht…Een verademing. De naam: Pure DKNY, a drop of rose, vind ik perfect passen. En dat terwijl deze geur vast niet helemaal bestaat uit pure rozenblaadjes of drops in dit geval. De geur blijft namelijk urenlang constant op de huid. Een 100% ‘natural’ zou na een tijd toch echt al voor een deel zijn vervlogen. Dit is dus typisch een geval van een geur die heel natuurlijk ruikt, maar die toch met moderne middelen is gemaakt. Uiteindelijk wordt A drop of rose zachter, transparanter en licht musky, met een radiance zoals Bulgari Femme die ook kent, en schrijdt langzaam maar zeker van het toneel. dkny-a-drop-of-rose

vrijdag 27 juni 2014

dinsdag 24 juni 2014

Vita Sackville-West

From: ciaodomenica It's June and we are in garden season. Who better to advise us than Vita Sackville-West? I have been collecting articles and books filled with her gardening advice for years. For anyone who loves a garden, her voice is as comforting and helpful as any gardening friend could be. Here she is talking about peonies in June, 1952:

"Often one is asked for plants which will flourish in semi-shade, and in the month of June the noble peony comes to mind. It always seems to me that the herbaceous peony is the very epitome of June. Larger than any rose, it has something of the cabbage rose's voluminous quality; and when it finally drops from the vase, it sheds its vast petticoats with a bump on the table, all in an intact heap, much as a rose will suddenly fall, making us look up from our book or conversation, to notice for one  moment the death of what had still appeared to be a living beauty...
The secret of growing herbaceous peonies is to plant them very shallow and give them a deep, rich root-run of manure for their roots to find as they go down in search of nourishment. Then they will go ahead, and probably outlive the person who planted them, so that his or her grandchild will be picking finer flowers fifty years hence."

zondag 22 juni 2014

Het wordt beschouwd als dé uitdaging van een parfumeur: het creëren van het absolute rozenparfum

Alle oude beschavingen hebben geprobeerd om de geur van de roos te vangen en te bewaren in een minder snel vervliegende vorm: parfum. De natuur hielp een handje mee, want de geur van de roos laat zich relatief eenvoudig conserveren. De meeste rozen voor de parfumindustrie worden geteeld in Marokko, Tunesië en Turkije. En natuurlijk Bulgarije, waar ze in een 130 kilometer lang dal – het Kazlanlakgebied – worden gekweekt. De met dauw bedekte rozenblaadjes worden voor zonsopgang met de hand geplukt, omdat dan temperatuur, luchtvochtigheid en licht in optimale combinatie aanwezig zijn. Direct na de pluk wordt de oogst in manden naar de fabriek gebracht. Daar gaan de rozenblaadjes in een grote ketel met heet water. Door de hitte barsten de olieblaasjes en komt de rozenolie vrij die met de stoom wordt meegenomen. Stoom en olie worden door een pijp geleid en komen terecht in de zogenaamde Florentijnse fles waarin de gekoelde stoom van de eveneens gekoelde rozenolie wordt gescheiden: rose absolue is geboren. De fijnste soort komt uit Grasse. Althans dat beweren chauvinistische Fransen. Volgens hen bestaat er geen andere plek waar de klimatologische omstandigheden zo ideaal zijn. Dat komt doordat Grasse in een dal ligt. De nevels die ’s nachts worden gevormd boven de Middellandse Zee, worden door atmosferische stromingen naar dit nauwe dal gedreven. Zo behoudt de grond steeds vochtigheid en krijgen de rozen een summum aan geur.

Het wordt beschouwd als dé uitdaging van een parfumeur: het creëren van het absolute rozenparfum dat alle andere absolute rozenparfums overbodig maakt.

Pluk me, pluk me! Maar welke? Een overzicht van rozenparfums:

Paris Yves Saint Laurent (1983), Rose Absolue Annick Goutal (1984), Calvin Klein Eternity (1989), L’Artisan Parfumeur Voleur de Roses (1993), Serge Lutens Rose de Nuit (1993), Lorenzo Villoresi Donna (1994), Lancôme Mille et une Rose (1999), Frédéric Malle Une Rose (2000), Serge Lutens Sa Majesté la Rose (2000), The Different Company Rose Poivrée (2001), Frederic Malle Lipstick Rose (2003), Eau Suave Parfum d’Empire (2003), Stella McCartney Stella(2003), Hermès Rose Ikabena (2004), Bvlgari Rose Essentielle (2005), Guerlain Rose Barbare (2005), Montale Aoud Queen Roses (2005), Armani Privé Rose Alexandrie (2006), Le Labo Rose 31 (2006), Yves Rocher Rose Absolue (2006), Dior La Collection Particulière Passage N° 4 (2007), Julia has a Gun Lady Vengeance (2007), Rose Noir Byredo (2008), Andy Tauer Une Rose Chyprée (2009), Dolce & Gabbana The One Rose (2009), Guerlain Idylle (2009), Maison Francis Kurkdjian Lumière Noire pour Femme (2009), Maria Candida Gentile Cinabre (2009), Early Roses Teo Cabanel (2010), Frédéric Malle Portrait of Lady (2010), Lush Imogen Rose (2010), Prada Infusion de Rose (2011), Givenchy Very Irrésistible L’Intense (2011), Givenchy Very Irrésistible Rose Damascena de Turquie (2011)

Annick Goutal
Een echt mooi rozenparfum komt van Annick Goutal. Rose Absolute. annickgoutal   Goutal noemde het resultaat zelf ‘een schitterende extravaganza’ en ‘de ultieme ode op eeuwige vrouwelijkheid’ waarin centifoliaroos samenvloeit met rosa damascena uit Turkije, Egypte en Marokko. Rose Absolue geldt nu als belangrijkste geur in het rosarium van de parfumwereld, waar veel andere parfumhuizen en modeontwerpers hebben rond geflaneerd op zoek naar hun absolute rozenparfum. Zelfs de dochter van Annick Goutal, die na de dood van haar moeder in 1999 het parfumhuis voortzet, vertoeft er graag. Waarvan getuigt Rose Splendide uit 2010.


Lees meer: beautyjournaal/de-vele-karakters-van-het-rozenparfum

zaterdag 14 juni 2014

Il Roseto

De beroemde rozentuin van Rome gaat half mei open met een boeket verrukkingen voor natuurliefhebbers. De neus wordt geprikkeld, de ogen betoverd, in deze tuin die bewijst dat een roos niet zomaar een bloem is. Een caleidoscoop van kleuren dwarrelt op van de meer dan 1100 verschillende soorten uit alle hoeken van de wereld. De locatie is al even sprookjeachtig, gelegen op de Aventijn, met een indrukwekkend uitzicht op het Circus Maximus, de Palatijn, de klokkentoren van de Basilica di Santa Maria in Cosmedin, de top van Il Vittoriano en de koepel van de synagoge. Geen wonder dat de rozentuin in de volksmond bekendstaat als de’ Lentekoningin van Rome’.

De tuin wordt in de volksmond eenvoudigweg Il Roseto genoemd, de rozentuin dus. Hij ging in 1932 open in het kleine park op de Colle Oppio, op een steenworp afstand van het Colosseum. De Amerikaanse Mary Gailey tekende voor het ontwerp. Als vrouw van een Italiaanse graaf had ze niet alleen een sterke wil, maar ook een uitgebreide kennis van botanie. Ze koos voor het park op de Oppio-heuvel vanwege de overdaad aan wilde rozen die er al bloeiden.

Als je Il Roseto in de lente bezoekt, zul je de tuin ervaren als een balsem voor de ziel en het lichaam terwijl je loom langs de paden loopt. Neem plaats op een van de banken met een baldakijn van rozen boven je hoofd en een uitzicht op de tuin en de Eeuwige Stad. De geuren en kleuren van Romes Lentekoningin zullen je verleiden…’ Il Roseto is geopend op werkdagen, van medio mei tot medio juni, van 10.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis. Vergeet na een bezoek aan de rozentuin niet even door te lopen naar de sinaasappeltuin boven op de Aventijn, en het even verderop gelegen Piazza dei Cavalieri di Malta, met het sleutelgat dat het mooiste uitzicht van de hele stad biedt. Ga even door je knieën, knijp een oog dicht en je ziet de koepel van de Sint-Pieter zoals je hem nog nooit eerder zag, scherp afgetekend tegen de Romeinse hemel, met een symmetrische rij groene bomen ervoor die je oog als het ware naar de koepel toe leiden.

Lees het hele verhaal op: ciaotutti.nl/reizen-door-italie