Onthaasten in een kasteelpark
Ondanks de gratis toegang is het geen koppenlopen in het Kasteelpark van Coloma. Dat is een geluk want zo krijg je de kans om op je eigen ritme en in alle rust deze vrij onbekende bezienswaardigheid te bewonderen. Bovendien nodigt het hele park uit tot wandelen. Op warme dagen vind je op de groene centrale dreef heel wat koelte. En om de dorst te laven kun je terecht in het 18-eeuwse koetshuis met een, hoe kan het ook anders, erg aantrekkelijk terras.
Groene spitstechnologie zorgt voor prestigieuze bloemen
De rozentuin werd aangelegd in het prachtige park van kasteel Coloma en toont de prestigieuze bloem in al haar diversiteiten. Meer dan 3.000 rozenvariëteiten van over de hele wereld bloeien op ruim 60.000 struiken. En nog groeit deze verscheidenheid jaarlijks aan. Je spot er primitieve roosjes die rechtstreeks voortkomen van de oerrozen, tot de dankzij groene spitstechnologie, veredelde rozen. Het bloemenpark werd sinds 1995 door de afdeling Bos & Groen van de Vlaamse Gemeenschap in verschillende thema’s en fases ontwikkeld.
Rood- witte rozentuin
Geometrische patronen gevormd door taxus- en buxushagen zijn typisch voor de Franse classicistische stijl die dit tuingedeelte in tuinkamers siert. 145 rood-wit variëteiten eren de kleuren van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Ook het wapenschild van de baronie Roose, de vroegere heren van Leeuw, wordt in rozen weergegeven.
Vlaamse rozentuin
Dit bloemenhof met een verscheidenheid van 250 rozen is een eerbetoon aan de Vlaamse rozenveredelaars en in het bijzonder Louis Lens uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Hij creëerde door middel van kruisingen van wilde rozen prachtige bloemen en genoot daardoor wereldfaam. Het summum van de bloemenelite is de enorme rozenkoepel.
Internationale rozentuin
Deze tuin is aangelegd in Engelse stijl en wordt door kenners als het meest tot de verbeeldingsprekende gedeelte bestempeld. Hier vind je de ‘crème’ van de rozen die stuk voor stuk werden bekroond op wedstrijden. De mooie bloeiers zijn afkomstig uit alle windrichtingen en van de ‘Nieuwe Wereld’. Dit hebben we te danken aan de kolonisten, die eigen plantgoed van thuis naar hun nieuwe bestemming meenamen. Ter plekke kruisten ze de rozen met inheemse soorten wat leidde tot heel wat unieke, nieuwe rozen.
Rozenmuseum
In een gerestaureerd negentiende-eeuws torentje krijg je het boeiende verhaal van de rozenteelt te horen, aangevuld met een heuse multimediashow. Wat de roos betekent voor de mens leer je op een interactieve manier, namelijk via je zintuigen: zien, ruiken, proeven, voelen en horen.
Japanse tuin
Tot slot is er de Japanse rozencollectie die vanaf dit jaar volledig is. Via een Japanse boogpoort kom je terecht te midden van een verzameling van ruim 150 variëteiten. De tuin is opgevat in strakke lijnen waarmee de Japanse esdoorns contrasteren. Op het einde van de kijkkamer met stamrozen ontdek je drie statige Japanse lariksen.
Tijdens de maanden juli en augustus zijn er om de twee weken telkens twee weekendarrangementen in Vlaams-Brabant te winnen! Deze zomerwedstrijd loopt over 4 wedstrijden, welke gespreid worden over de periode van 6 juli tot einde augustus 2010.Het antwoord op de hoofdvraag vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Rozentuin Coloma
Joseph Depauwstraat z/n
1600 Sint-Pieters-Leeuw
Park: Van 1 oktober tot 31 maart van 8u - 17u en van 1 april tot 30 september van 8u - 20u
Rozentuin: open van 15 mei tot 30 september van 10u - 20u en in oktober van 10u - 19u Gesloten op maandag.Rozenmuseum: open van 1 juni tot 1 september van 13u30 uur tot 17u. Gesloten op maandag
Taverne de Koetsier
Joseph Depauwstraat 27
1600 Sint-Pieters-Leeuw
Tel: +32 (0)2/378.25.85 +32 (0)2/378.25.85
Internet: http://users.telenet.be/koetsier/index.htm
Open vanaf 11u
Zon- & feestdagen gesloten om 21u
Maandag gesloten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten