A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

donderdag 3 juni 2010

Oogenlust viert 30-jarig jubileum met drie bijzondere Rozendagen

VELDHOVEN - Oogenlust in Veldhoven viert deze zomer haar 30-jarig bestaan met drie Rozendagen op 1, 2 en 3 juli. De roos, koningin aller bloemen, vormt het stralende middelpunt van alle activiteiten. A rose is a rose is a rose, aldus dichteres Gertrude Stein. Aan de volmaaktheid van een roos kan zelfs een dichter niets meer toevoegen, vond ze.
Zie: oogenlust
U kunt tijdens de Rozendagen genieten van de allermooiste rozen, in oneindig veel variëteiten, geuren en kleuren. Van bijzondere boeketten, maar ook van prachtige rozenstruiken.

Veel rozen komen uit Equador. Deze rozen hebben, vanwege de ideale omstandigheden daar, een hele dikke knop en dikke stelen. Er is ook een prachtige collectie Engelse rozen van rozenmeester David Austin te bewonderen. Natuurlijk zullen er ook veel Hollandse rozen te zien zijn.

Lezing Marcel van Dijk

Tijdens de Rozendagen neemt Team Oogenlust de bezoeker mee voor een kijkje achter de schermen. U ziet voorbeelden van proefopstellingen zoals Oogenlust die voor een evenement zou kunnen realiseren. Verder zal Marcel van Dijk een lezing geven over de geschiedenis van Oogenlust, gelardeerd met hoogtepunten en mooie anekdotes.

Meubelkunstenaar Haillard en natuurfotograaf Poliza.

Naast de rozenpracht is er nog veel meer moois te bekijken. Een expositie van bijzondere stoelen van Michel Haillard, de beroemde kunstmeubelontwerper met een unieke en exotische luxe barokke stijl (www.michel-haillard.com). Elk meubelstuk is uniek in zijn uitvoering. Deze kunstenaar is op donderdag 1 juli persoonlijk aanwezig om zijn kunstwerken toe te lichten.

Op vrijdag 2 juli komt Michael Poliza, natuurfotograaf, persoonlijk zijn nieuwste boek South Africa signeren. Andere boeken van hem zijn: Africa, Eyes over Africa, Antarctic en South Africa.

Oogenlust ontvangt u in een feestelijke ambiance, met:

- Champagnoises en wijnen uit Afrika, verzorgd door Ad Kuyten uit Eersel

- Culinairia verzorgd door Marco Argante, www.pannacotta.org

- Mousserende wijnen uit Baltische landen die Rasa u laat proeven, http://www.balticdew.eu/

Rozen van David Austin

 Zie:  David Austin
 is één van de bekendste rozenkwekers van deze tijd. Hij begon met zijn kwekerij in Engeland in 1960. Zijn doel was rozen te kweken met de charme en geur van de ‘oude’ rozen soorten, gecombineerd met de groeikracht en de kwaliteit van de moderne soorten. Ook verbeterde hij de vorm van de rozenstruik tot een bossige struik met een gezond en ziektevrij blad.
De rozen van David Austin zijn duidelijk herkenbaar. Grote, helder gekleurde, gevulde kommen met een overdaad aan bloemblaadjes, die vaak nog lichtjes omkrullen. Zijn collectie is inmiddels gegroeid tot ruim 150 variëteiten in de meest prachtige kleurschakeringen met de meest fantastische geuren.

Informatie & openingstijden

Oogenlust viert haar jubileum van donderdag 1 juli t/m zaterdag 3 juli. De winkel is dan open van 09.00 tot 21.00 uur. Oogenlust is gevestigd op De Run 6825 in Veldhoven. Bel voor meer informatie: 040-2532482 040-2532482 of kijk op www.oogenlust.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten