A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

zaterdag 1 augustus 2015

Rosita Steenbeek in een regen van rozenblaadjes in het Pantheon in Rome


1 opmerking:

  1. Zo mooi!!!! Wij zijn diverse keren in het Pantheon geweest zo indrukwekkend.....dat gat naar de hemel. Toen ik Rosita Steenbeek's verhaal hoorde dacht ik : 'Dat ken ik' . En ja natuurlijk het boek waaruit zij het voorleest, staat hier al jaren op de plank. Een mooie gelegenheid om het nog eens op nieuw te lezen.
    Groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen