Op zaterdag 25 april werd de Diaconale Dag van de Amersfoortse kerken gehouden. Op 12 plaatsen bij supermarkten werden rozen uitgedeeld. Niet om zelf te houden maar om door te geven. De doorgeefroos is bedoeld voor iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken. De voorbijgangers reageerden enthousiast op de rozenactie. Spontaan werden er mensen genoemd die zij graag een hart onder de riem wilden steken. Een meneer zou graag een roos aan zijn vrouw geven. Omdat hun dochtertje 1 jaar chemovrij was had zij een feestje georganiseerd. Iemand anders wilde de roos bezorgen bij de ouders van Kris, die in Panama is omgekomen. Een van de vrijwilligers die rozen uitdeelde zag een jonge man voorbij komen die bij haar in de buurt woont. Hij is een vluchteling. Spontaan gaf ze hem een roos. 'Omdat ik je zo vaak alleen zie lopen'. Sommige mensen moesten eerst even nadenken aan wie ze een roos wilden geven. Maar het lukte bijna altijd. Het echtpaar in de buurt dat in scheiding ligt, de overbuurman waar bijna nooit iemand komt, de buurvrouw die vandaag thuis is maar morgen weer naar Zon en Schild moet. En de mevrouw die heel eerlijk zei: 'ik zou mezelf wel een roos willen geven want ik ben onlangs mijn man verloren en sta er nu helemaal alleen voor.'
De Diaconale Dag wordt om het jaar georganiseerd en had deze keer het thema: 'Ik denk aan jou.' De rozenactie is bedoeld om buurtgenoten met elkaar in contact te brengen en naar elkaar om te zien. 600 rozen als steuntje in de rug - DeStadAmersfoort.nl
A ROSE IS A ROSE IS A ROSE
Ik las een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden a rose is a rose is a rose.
Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.
Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.
2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een heel mooie actie in mijn eigen stadje Amersfoort Jammer genoeg heb ik hem gemist ,de foto die ik zie is bij ''mijn'' supermarkt genomen maar toen ik boodschappen ging doen heb ik niets gezien .Ik had wel lieve buren geweten die een roos konden gebruiken als klein steuntje in de rug met alles wat ze moeten doorstaan .Maar goed een luisterend oor hebben is dan het minste wat ik kan doen !!
BeantwoordenVerwijderen