A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

zaterdag 19 mei 2012

""Algerijnse roos"" overleden


CAÏRO - In Caïro is de legendarische Arabische zangeres Warda op 72-jarige leeftijd overleden. Haar familie meldde vrijdag dat ze is gestorven door een hartaanval.
Warda was een van de beroemdste zangeressen in de Arabische wereld. De Algerijnse woonde het grootste deel van haar leven in Egypte, waar ze tientallen hits heeft opgenomen. Ook acteerde ze in verscheidene Egyptische films.
De Algerijnse minister van Cultuur, Khalifa Toumi, betreurde in een verklaring de dood van de ‘Algerijnse roos’ en zei dat een van de mooiste stemmen van Algerije en de Arabische wereld voor eeuwig zwijgt. Warda wordt in Algerije begraven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto

Mijn naam is Geri Meftah.  Info: Mefta001@gmail.com

I am an artist from Holland.  Info: Mefta001@gmail.com