A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


2009, ik zat gisteren in de trein, het is oktober en buiten zijn prachtige herfstkleuren. Ik mijmerde over het afgelopen jaar, herinnerde de lente en ineens wist ik, ik wil een blog over rozen maken.
Foto's, gedichten, wetenswaardigheden.

Als jong meisje las ik een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden

a rose is a rose is a rose

Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.

Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.

donderdag 2 september 2010

Rozen uit Bulgarije

Als je begin juni in Bulgarije bent moet je zeker niet overslaan om het plaatsje Kazanlak te bezoeken want dan vindt het rozenfestival plaats. Je komt er gemakkelijk met de trein. Maar anders kun je nog altijd naar het rozenmuseum. En heerlijke roos- producten aanschaffen.

De rozen uit Bulgarije zijn wereldwijd gekend voor het bedwelmend aroma die ze verspreiden. Van de rozen uit de ‘Rozenvallei’ in Kazanlak wordt olie gemaakt die ondermeer gebruikt wordt door de grote namen onder de Franse parfummakers. De populariteit van rozenolie moet je niet onderschatten.

Kazanlak is een stad die in de 7de eeuw vóór Christus gesticht werd door de Traciërs. Bezoek ook de Tracische graftombe, staat op de erflijst van de UNESCO. Het woord “kazan” komt overigens van het woord voor distilleerketell, maar die naam kreeg het pas later

Geen opmerkingen:

Een reactie posten